Biztonságtudatosság

Az egyik legjelentősebb belső kockázati tényezőt az a hamis biztonságérzet jelenti, amelynek eredményeként a munkavállalók úgy gondolják, hogy a cégük minden lehetséges fenyegetéstől megvédi őket. Eközben azonban nekik is sokat kellene tenniük a biztonság érdekében.

A leggyengébb láncszem megedzése

A Cisco 13 országban, több mint 12.000 munkavállaló megkérdezésével végzett kutatása számos olyan biztonsági megközelítést támasztott alá, amelyek jelentős mértékben meghatározzák napjaink védelmi rendszereinek hatékonyságát. Így például beigazolódott, hogy a felhasználók, munkavállalók biztonságtudatosságán van még mit csiszolni, de a biztonsági szabályzatok is igencsak elhanyagoltak.

A felmérés eredményeiből az olvasható ki, hogy a válaszadók 69 százaléka még a jelentősebb, sokat hangoztatott biztonsági résekkel, fenyegetésekkel sincs tisztában. Nyilvánvalóan a munkavállalóknak nem is kell minden technikai részletet ismerniük, de a sérülékenységekkel kapcsolatos alapvető ismeretek hiánya már komolyan befolyásolhatja a védelem hatékonyságát.

Célunk, hogy a kis- és közepes méretű vállalatok, valamint az intézmények számára segítséget nyújtsunk a felhasználók biztonságtudatosságának fokozásában, és ezáltal tegyük lehetővé az emberi tényezők, mint a leggyengébb láncszemek megerősítését.

Felhasználói viselkedésformák

A tudatos

aki tisztában van a biztonsági fenyegetésekkel és veszélyekkel, valamint mindent megtesz saját online biztonsága érdekében.

A jó szándékú

aki megpróbálja betartani a biztonsági szabályokat, de rendszertelenül, mindenféle cél nélkül.

A felelőtlen

aki elvárja, hogy a vállalat tegyen meg minden szükséges biztonsági intézkedést, ő maga semmilyen felelősséget nem vállal az adatok biztonságáért.

Az unott és cinikus

akik szerint a biztonsági fenyegetésekről szóló figyelmeztetések túlzóak, sőt a biztonsági intézkedések visszafogják a hatékony munkavégzést, így a saját eredményességük érdekében inkább megkerülik a szabályokat.

Hogyan segítünk?

A biztonságtudatosság fokozásának legjobb módszere a képzés és a tájékoztatás. Ügyfeleink igényeinek megfelelően, előre egyeztetett biztonsági területek vonatkozásában oktatásokat, képzéseket tartunk a megrendelőinknél. A képzések mindig előre megbeszélt, rugalmasan összeállított tematika alapján zajlanak az adott szervezet védelmi követelményeinek megfelelően.

A biztonságtudatossági tájékoztatást a Biztonságportál Prémium szolgáltatásaival is segítjük. Kiadványaink révén a vállalatokon, szervezeteken belül folyamatosan tájékoztathatók a munkavállalók az aktuális kockázatokról.